Werkwijze
-
In het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek bespreken we samen jouw ideeën en wensen en wat ik hierin voor je kan betekenen. Ruwe ontwerpen worden op papier gezet en er wordt nagedacht over materiaal- en eventuele steenkeuze.
-
Ik werk de ideeën verder uit en maak een ontwerp voor je nieuwe sieraad. Aan de hand hiervan maak ik een prijsopgave. Als je hierover tevreden bent en je goedkeuring hebt gegeven, vraag ik om een aanbetaling. Deze is afhankelijk van het totaalbedrag.
-
In deze fase heb je even geduld nodig. Ik ga nu de benodigde materialen bestellen en met diverse technieken en gereedschappen ga ik je sieraad maken. Dit hele proces duurt ongeveer 8 tot 10 weken.
-
Je geduld wordt nu beloond, het wachten is voorbij en je kunt je sieraad komen ophalen. Natuurlijk het allerleukste onderdeel van het hele proces! Op dit moment wordt ook het resterende bedrag betaald en kijken we of alles naar wens is. Soms moet er dan nog een kleine aanpassing worden gedaan.
Materialen
Goudgehaltes en kleur
Puur goud (24karaat) is te zacht om er sieraden van te maken. Daarom wordt goud altijd gelegeerd, dus gemengd met ander materialen zoals zilver, koper of palladium. In Nederland wordt 14karaat (58,5% goud) of 18karaat (75% goud) het meest gebruikt. Het goud wordt door het legeren niet alleen harder, het heeft ook invloed op de kleur. Goud is van zichzelf geel van kleur, maar afhankelijk van wat je toevoegt kan er ook witgoud of rozégoud gemaakt worden.
Goud
Het edelmetaal goud met het symbool Au is van oudsher het symbool van rijkdom en luxe, de ´koning der metalen´ door zijn bijzondere eigenschappen. Het geel glanzende edelmetaal oxideert niet en is makkelijk te buigen en te vervormen. Ook is het een zeer goede thermische geleider en reageert nauwelijks met andere chemicaliën. Door zijn glanzende schoonheid en duurzaamheid is het al eeuwen een geliefd materiaal voor het maken van sieraden.
Edelstenen
De mooie stenen die ik graag gebruik om mijn sieraden te verrijken zijn eigenlijk natuurlijke mineralen, gesteenten of organische materialen die, na te zijn geslepen en gepolijst, hun echte schoonheid te laten zien. Edelstenen zijn vaak zeldzaam, wat hun waarde verhoogt en ze extra bijzonder maakt. Niet alle edelstenen hebben dezelfde hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid, wat van invloed kan zijn op de keuze van de steen voor een bepaald sieraad.
Zilver
Zilver heeft het symbool Ag is een glanzend wit metaal. Meestal wordt voor sieraden eerste gehalte/925 zilver gebruikt en wordt het met koper gelegeerd. Het is een goed buigbaar en vervormbaar metaal, waardoor het voor sieraden een mooi materiaal is om te gebruiken. Zilver vergt iets meer onderhoud dan goud, zilver oxideert namelijk wel en kan daarom een zwarte aanslag geven en dof worden als het sieraad een tijdje niet gedragen wordt. Ook reageert het soms met de huid.
Geelgoud
14kt
Witgoud
Rozégoud
18kt
Zilver
Edelstenen
Geelgoud 14kt Witgoud Rozégoud 18kt Zilver Edelstenen
Lees meer over duurzaam goudsmeden
Duurzaam goudsmeden
Als goudsmid laat je altijd een kleine voetafdruk achter doordat de edelmetalen en edelstenen die we gebruiken ooit uit de aarde zijn gewonnen. Ook tijdens het maken van de sieraden gebruiken we bepaalde chemicaliën om het edelmetaal te kunnen bewerken.
Maar ook ik draag de verantwoordelijkheid om de aarde voor mijn kinderen goed achter te laten, dus doe ik ook in mijn atelier mijn best om zo verantwoord mogelijk mijn sieraden te maken. Ik probeer het aantal chemicaliën tot een minimum te beperken en gebruik uitsluitend gerecycled goud.
Overigens is het recyclen van goud een logisch gebruik bij goudsmeden, aangezien het om een zeldzaam en kostbaar edelmetaal gaat. Dat ga je natuurlijk niet zomaar weggooien. Elk restje dat tijdens het bewerken van het goud op de werkbank achterblijft probeer je als goudsmid op te vangen. Het recyclen van goud is dus al een eeuwenoud gebruik.
Gelukkig voelen de leveranciers van edelmetalen inmiddels ook de milieuvriendelijke en ethische verantwoordelijkheid voor het leveren van uitsluitend gerecycled goud. Gerecycled goud komt uit oude sieraden, electronica en andere bronnen, waardoor de behoefte aan nieuwe mijnbouw, die vaak milieuschade en mensenrechtenschendingen met zich meebrengt, wordt verminderd. Zo ondertekenden de leveranciers waar ik mee werk allen het Convenant Verantwoord Goud.
Zorgen voor je sieraad
Schoonmaken | Door het dragen van je sieraad kan het vies worden door bijvoorbeeld zeepresten of huidvet. Het is daarom raadzaam om af en toe je sieraad schoon te maken, hier kan hij echt weer van gaan stralen. Het beste kan je het sieraad schoonmaken door in een bakje warm water wat Dreft en een heel klein scheutje ammoniak te mengen. Leg je sieraad even te weken in het water en borstel daarna met een zachte tandenborstel je sieraad schoon. Even afspoelen en je sieraad is weer opgefrist.
Op het nachtkastje ermee | Probeer elke avond je sieraden af te doen voor je naar bed gaat. Hierdoor voorkom je snelle slijtage of schade aan je sieraad. In de nacht heeft je sieraad namelijk meer wrijving in bijvoorbeeld de schakels (bij een ketting), maar ook met de huid, dekens en andere sieraden.
Controle | Heb je een sieraad met edelstenen, laat dan eens in het jaar je sieraad controleren of alle stenen nog goed vastzitten en of er misschien slijtage op de pootjes of zetrand zit. Hiermee voorkom je dat je stenen kwijtraakt. Je kan altijd een afspraak maken om je sieraad even te laten nakijken.